Hemoroidi

Hemoroidi ali zlata žila so ena izmed najbolj pogostih bolezni sodobnega časa. Zaradi sodobnega načina življenja lahko kar 50% prebivalstva pričakuje občasne ali stalne težave povezane s hemoroidi.

Kako nastanejo hemoroidi?

Debelo črevo je v predelu zadnjika na gosto prepredeno s krvnimi žilami. Preplet ven v zadnjiku imenujemo hemoroidni venski pletež.

Najpogostejši vzrok za začetek težav s hemoroidi je napenjanje pri odvajanju blata. Z napenjanjem zvišujemo pritisk v trebušni votlini, kar posledično povzroči tudi nabrekanje venskega pleteža v predelu zadnjika.

Ostali vzroki za težave s hemoroidi pa so lahko nosečnost, porod, zaprtje, telesni napor, prevelika teža in okvare jeter.

Simptomi

  • pri odvajanju blata se pojavi sveža kri
  • srbečica ali bolečina okoli anusa
  • otekline in izbokline anusa
  • občutek nepopolno izpraznjenega črevesa
  • uhajanje blata

Notranji in zunanji hemoroidi

Poznamo notranje in zunanje hemoroide. Notranji se nahajajo globlje v analnem kanalu in običajno povzročajo manj težav. Na njih opozarja sveža krvavitev. Če vozel žil zdrkne ven iz anusa in ga lahko otipamo, govorimo o zunanjih hemoroidih. Ti povzročajo več težav, saj so precej boleči (otežujejo lahko odvajanje blata, sedenje, gibanje).

Kako preprečiti težave s hemoroidi?

Raziskave izraelskega zdravnika dr. Berka Sikorova so pokazale, da čepeč položaj pri iztrebljanju hemoroide omeji ali povsem odpravi.

Poleg zdrave prehrane bogate z vlakninami, pitja dovolj tekočine in skrbi za redno odvajanje, lahko nastanek težav s hemoroidi preprečujemo tudi z redno uporabo WC pručke.

Uporaba WC pručke nam omogoča temeljito izločanje brez napenjanja. Sedenje na klasičnem stranišču je nenaraven položaj za izločanje in povzroča napenjanje. V čepečem položaju, ki ga omogoča WC pručka, pa z bedri pritiskamo na trebuh, sprostimo mišico zapiralko in s tem pripomoremo k obilnejšemu izločanju brez napenjanja.

WC pručko je priporočljivo uporabljati preventivno, ker z njeno redno uporabo preprečujemo težave s hemoroidi in polipi, z zaprtjem in napenjanjem, s sindromom razdražljivega črevesja, z mehurjem in mišicami medeničnega dna.

Prav tako pa je namenjena vsem tistim, ki težave s hemoroidi že imajo, kajti čepeč način izločanja omili ali povsem odpravi težave s hemoroidi.


Novejši članki Starejši članki Domov

1 komentar :

  1. S pručko je bolj udobno, saj omogoča, da z bedni močneje pritisnemo na trebuh.
    Sodobni človek vedno manj živi v sozvočju z naravo in naravnimi cikli, kar pripelje do tega, da morajo raziskave "ponovno" odkriti nekaj, kar je bilo tisočletja samoumevno.

    OdgovoriIzbriši