Crohnova bolezen

Crohnova bolezen je kronična vnetna črevesna bolezen. Največkrat izbruhne v obdobju med 15. in 30. letom starosti. Najpogosteje se pojavlja na spodnjem delu tankega črevesa in na debelem črevesu.

Simptomi

Simptomi se med posamezniki precej razlikujejo. Med najpogostejše štejemo bolečine in krče v trebuhu, kri v blatu, pojav diareje, vročino, izgubo teka, slabost, hujšanje, vnetje sklepov, ognojke na obolelih predelih prebavil, slabokrvnost in krvavitve iz debelega črevesa.

Zaradi vnetega črevesja se poslabšata prebava in absorpcija hranilnih snovi, kar ima lahko za posledico podhranjenost in dehidracijo.

Vzroki za nastanek Crohnove bolezni še niso popolnoma raziskani. Raziskave, ki jih je opravil Wallace Bowles iz Avstralije, pa so pokazale, da se stanje Crohnove bolezni bistveno izboljša, če sedeč položaj izločanja zamenjamo s čepečim. Več na WC pručka

Zdravljenje in dieta

Zdravila proti Crohnovi bolezni še ni, obstajajo pa zdravila za lajšanje simptomov.

Veliko za lajšanje simptomov pa lahko naredimo s primerno prehrano. Pri tem je zelo pomembno, da bolnik sam opazuje, katera hrana mu škodi ter si na ta način oblikuje individualno dieto.

Priporočljivo je, da bolnik ob začetku bolezni prične z varovalno dieto, ki vključuje prekuhano hrano: olupljen krompir, ribe, perutnino, mlado mehko zelenjavo (bučke, špinačo, grah).

http://wc-prucka.magija-narave.si/
Izogibati se je potrebno
  • mleku, mlečnim in žitnim izdelkom,
  • sadju, zlasti tistemu z drobnimi  semen - npr. jagode, kivi,
  • sveži zelenjavi,
  • večjim količinam maščob in sladkorja.
Na splošno pa se prehrana za lajšanje Crohnove bolezni bistveno ne razlikuje od zdrave pravilne prehrane. Pomembno je, da bolnik pije veliko tekočine (vodo, zeliščni čaj, svež sok). Če ima bolnik drisko, pa se priporoča otroška hrana in kuhana zelenjava.

Nekateri bolniki imajo dobre izkušnje za lajšanje težav z uporabo medicinske konoplje.
Novejši članki Starejši članki Domov

0 komentarji :

Objavite komentar