Slepič in vnetje slepiča

Slepič je 6 do 10 cm dolg izrastek na prehodu tankega v debelo črevo. Raziskave so pokazale, da nekateri ljudje slepiča sploh nimajo.

Najpogostejši vzrok za vnetje slepiča je zamašitev slepiča s tujkom ali blatom.

Znaki za vnetje slepiča

  • Bolečina okoli popka ali v zgornjem delu trebuha, kasneje pa se širi v spodnji desni del trebuha,
  • izguba apetita,
  • bolečino spremljata tudi slabost ali bruhanje,
  • povišana telesna temperatura,
  • zaprtje ali driska s črevesnimi plini.
Nepopolno izločanje in zadrževanje blata v debelem črevesu povečuje tveganje za vnetje slepiča in tveganje za nastanek vnetnih črevesnih bolezni. Zato se priporoča uporabo WC pručke >>>.

Zdravljenje

Če se slepič vname, je potrebna operacija, s katero se slepič odstrani. Operacija je lahko klasična (rez) ali laparoskopska, odvisno od nujnosti posega. Če odstranitev ni pravočasna lahko pride do okužbe sluznice trebušne votline, saj se slepič lahko razlije ali poči. Če pride do razlitja slepiča ali da ta poči, je potrebno takojšnje dajanje antibiotikov, v nasprotnem primeru je lahko okužba smrtna.

Sedem do deset dni po operaciji se običajno odstranijo šivi, z običajnim delom pa pacient lahko prične približno dva do tri tedne po operaciji. Približno dva meseca po operaciji se je potrebno izogibati težjim aktivnostim ter dvigovanju bremen.

Prehrana po operaciji slepiča

Bolnik lahko začne uživati hrano šele 24 ur po posegu. Posebne diete ni. Priporoča se lahka kuhana hrana, ki ne napenja. Potrebno je jemanje probiotikov (domači jogurt), še posebno, če jemljete antibiotike.

Izogibajte se hrani, ki napenja: fižol, grah, sveže sadje in zelenjava, kislo zelje, sladko zelje, cvetača, ohrovt ter močni hrani (mastne, ocvrte dimljene jedi). Hrana naj tudi ne bo preveč začinjena in slana.

Uživati je potrebno dovolj tekočine.

Po operaciji poskrbite za redno vsakodnevno izločanje blata, kar bo pripomoglo k zmanjšanju bolečine in napenjanja v trebuhu. Več na WC pručka >>>.
Novejši članki Starejši članki Domov

0 komentarji :

Objavite komentar