6 mitov o soncu ...

Če je vreme oblačno, nas sonce ne bo opeklo.

Čeprav je videti, kot da oblaki blokirajo UV žarke, kar 80% UV žarkov pride do površja Zemlje. Če nam ni vroče, še ne pomeni, da nas sonce ne bo opeklo. Podoben varljiv občutek, da »pekočim« sončnim žarkom nismo izpostavljeni, imamo tudi na vetru, ki nas hladi.

V vodi smo zavarovani pred soncem.

Noge in nižji deli telesa so res na varnem. Vendar se sončni žarki odbijajo od vode, zato so naš obraz in ramena še bolj izpostavljeni sončnim žarkom.

Pozimi oziroma ko je mrzlo, se nam ni potrebno mazati s sončno kremo.

Čeprav pozimi običajno nismo izpostavljeni soncu, se takrat, ko se odpravimo na smučanje, ne smemo pozabiti namazati s sončno kremo. Na višjih nadmorskih višinah nas sonce lahko bolj opeče, hkrati pa se žarki od snega tudi odbijajo. Za zaščito oči poskrbimo s smučarskimi očali.

Okna zaustavijo UV žarke.

Okna blokirajo samo UVB žarke, UVA žarki pa se od oken ne odbijajo. Veliko število ljudi ima večje število peg na levi roki, saj je v avtu leva roka bližje oknu. Če se veliko vozite z avtom, je priporočljivo, da si omislite zatemnjena okna. Če pa doma preživite veliko časa v bližini oken (npr. za pisalno mizo), pa se primerno zaščitite.

Če sem porjavel, sonce ni poškodovalo kože.

Vsaka sprememba barve kože pomeni, da se je naša koža »borila« proti UV žarkom. Tudi če niste bili opečeni, ima močna porjavitev enake posledice za kožo.

Sončna krema povzroča pomanjkanje vitamina D.

Naše telo sicer potrebuje sončno svetlobo za proizvodnjo vitamina D, vendar v zelo majhnih količinah. Nobena sončna krema ne bo blokirala vseh žarkov, prav tako pa bo že vsakodnevna izpostavljenost soncu, npr. na poti do avtobusa, zadostovala za proizvodnjo vitamina D.
Novejši članki Starejši članki Domov

0 komentarji :

Objavite komentar